A Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny létrejöttének története

Ott Éva (alapító)

 A zeneszerző Bartók Béla műveinek – saját tapasztalatom szerint – igen kevés figyelmet szentelt a  nyilvánosság. A koncerttermekben ritkán hangzottak el művei, leginkább a román táncok arattak sikert.  Született magyarként teljesen magától értetődő volt számomra, hogy felvegyem műveit a tantervbe, mégis keveset hallottunk róla a koncerttermekben és a zeneiskolákban - annak ellenére, hogy zongoraművei nagyszerűen illeszkednek a gyermekeknek és fiataloknak szánt zenei tananyagba. Példaként szívesen említem meg a 80 kis magyar és szlovák népdalfeldolgozásokat, valamint a hat kötetből álló Mikrokozmoszt.  Ez a zenei deficit volt a kiindulópont ahhoz, hogy létrehozzam a Bartók Béla Zenei Társaságot.
 
Kicsiben kezdtem: megkérdeztem volt diákjaimat, hogy van-e kedvük az egyesület megalapításához, ezzel nagyobb figyelmet biztosítva Bartók alkotói hatásának. Ők beleegyeztek. Mindezt prezentáltam az osztrák Zenei Társaságnak és a volt igazgatómnak, Gerhard Tracknak, aki vállalta a kivitelezést és nyilvánosság elé vitte a Bartók Egyesületet. Nemzetközi zongoraestek követték egymást, melyeken az akkor éppen 100 éves „Gyermekeknek“ sorozatot, valamint a román „Colindákat“ tűztem műsorra. Nem sokkal azután jött a gondolat, hogy szervezzünk zongoraversenyt Bécsben és Burgenlandban.  Az ausztriai Bartók Béla Nemzetközi Zenei Társaság és a bécsi Collegium Hungaricum között létrejött együttműködés eredményeként 2009 őszén megrendeztük az első Bartók Béla Zongoraversenyt 6 és 14 év közötti növendékek számára Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban. A versenyre, amelyre november 23-25. között került sor a Collegium Hungaricumban, a Hollandstraßéban, egy-egy eredeti Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart és Bartók Béla művel kellett felkészülniük a zongoristáknak.  Jóllehet a verseny kellemes fogadtatásban  részesült, mégis arra jutottam, hogy kétévenkénti megrendezése elegendő lesz. Eleinte a résztvevők nagy része Magyarországról jött, de ez az évek során megváltozott és növekedett a nemzetközi ifjúság részvétele is. Nemcsak a jelentkezők száma nőtt, hanem a verseny ismertsége is. A negyedik versenynél már több mint 60, különböző országból érkező résztvevőnek örülhettünk. A versenyek közötti hónapokban szóló- és zenekari koncerteket szerveztünk Bécsben, Grácban, Budapesten és Vácott, melyeken főként a díjazottak mutathatták meg tudásukat. Mindezek után lényeges változás állt be: Miután megismertem Mag. Eduard Lanner Igazgató Urat - a gráci Johann-Joseph-Fux-Konservatorium igazgatóját - aki maga is két alkalommal díjnyertes növendéket hozott a versenyre, beszéltem neki a terveimről.  Egy év előkészületei után áthelyeztük a versenyt a gráci Johann-Joseph-Fux Konservatoriumba. A ház termei bőséges helyet adtak és hozzásegítettek a verseny a még professzionálisabb lebonyolításához. Az a kívánságom, hogy a mai ifjúság mind jobban és jobban - úgy a klasszikus zenében, mint Bartók műveiben -  erős, biztos talajra találjon, egyre inkább beteljesült. Így a 2017-es és 2019-es években már több mint száz jelentkezővel találkozhattunk Grácban.  A Bartók Társaság kisebb változásoktól eltekintve még mindig az eredeti alapító tagokból áll.   A verseny célja továbbra is az, hogy a tanulókat minél korábban megismertessük Bartók zenéjével, beleértve egyúttal a bécsi klasszikus zeneszerzőket is - J. Haydnt, W. A. Mozartot, L. v. Beethovent és F. Schubertet. Az ő műveik csodálatos lehetőséget nyújtanak az előadásmód megértésére és a tapasztalati úton történő technikai és zenei fejlődésre. Röviden mondhatjuk, hogy a verseny egyúttal hidat is képez nyugat és kelet között.
 
Bartók művészi impulzusai éppen egy olyan korszakot jellemeztek, amelyben mindenütt új hangokat kerestek. Ez a keresés éppen a modern idők klasszikusává emelte őt, akinek  tekintélyes életműve a mai napig jelentős és utat mutat. Az előadási jogok 75 év utáni megszűnésével most már gyakrabban hallhatjuk műveit a koncerttermekben.  A verseny anyaga - Bartók és a bécsi klasszikusok műveivel - szinte határtalan lehetőséget nyújtanak a művészi kifejezés fejlesztésére. A művek nehézsége rendkívül magas színvonalú zongorajátékot követel a fiatal művészektől.  Az évenkénti „Bécsi klasszikus zene“ mesterkurzus a zsűri ösztönzésére indult el és eddig kétszer került megrendezésre a bécsi Mozart-házban. Jövőre ez a mesterkurzus is Grácba kerül át.   Így minden érdeklődő versenyzőnek lehetősége van széleskörű és magas színvonalú betekintést nyerni a zongoraművek klasszikus előadásmódjába. Ezáltal a gráci zenei szintér új aspektusokra helyezi a hangsúlyt.
Bach, Wolfgang Amadeus Mozart és Bartók Béla művel kellett felkészülniük a zongoristáknak.
 
Jóllehet a verseny kellemes fogadtatásban  részesült, mégis arra jutottam, hogy kétévenkénti megrendezése elegendő lesz. Eleinte a résztvevők nagy része Magyarországról jött, de ez az évek során megváltozott és növekedett a nemzetközi ifjúság részvétele is. Nemcsak a jelentkezők száma nőtt, hanem a verseny ismertsége is.
A negyedik versenynél már több mint 60, különböző országból érkező résztvevőnek  
örülhettünk. A versenyek közötti hónapokban szóló- és zenekari koncerteket szerveztünk Bécsben, Grácban, Budapesten és Vácott, melyeken főként a díjazottak mutathatták meg tudásukat. Mindezek után lényeges változás állt be:
Miután megismertem Mag. Eduard Lanner Igazgató Urat - a gráci Johann-Joseph-Fux-Konservatorium igazgatóját - aki maga is két alkalommal díjnyertes növendéket hozott a versenyre, beszéltem neki a terveimről.
 
Egy év előkészületei után áthelyeztük a versenyt a gráci Johann-Joseph-Fux Konservatoriumba. A ház termei bőséges helyet adtak és hozzásegítettek a verseny a még professzionálisabb lebonyolításához.
Az a kívánságom, hogy a mai ifjúság mind jobban és jobban - úgy a klasszikus zenében, mint Bartók műveiben -  erős, biztos talajra találjon, egyre inkább beteljesült. Így a 2017-es és 2019-es években már több mint száz jelentkezővel találkozhattunk Grácban.
 
A Bartók Társaság kisebb változásoktól eltekintve még mindig az eredeti alapító tagokból áll.
 
A verseny célja továbbra is az, hogy a tanulókat minél korábban megismertessük Bartók zenéjével, beleértve egyúttal a bécsi klasszikus zeneszerzőket is - J. Haydnt, W. A. Mozartot, L. v. Beethovent és F. Schubertet. Az ő műveik csodálatos lehetőséget nyújtanak az előadásmód megértésére és a tapasztalati úton történő technikai és zenei fejlődésre. Röviden mondhatjuk, hogy a verseny egyúttal hidat is képez nyugat és kelet között.
 
Bartók művészi impulzusai éppen egy olyan korszakot jellemeztek, amelyben mindenütt új hangokat kerestek. Ez a keresés éppen a modern idők klasszikusává emelte őt, akinek  tekintélyes életműve a mai napig jelentős és utat mutat. Az előadási jogok 75 év utáni megszűnésével most már gyakrabban hallhatjuk műveit a koncerttermekben.
 
A verseny anyaga - Bartók és a bécsi klasszikusok műveivel - szinte határtalan lehetőséget nyújtanak a művészi kifejezés fejlesztésére. A művek nehézsége rendkívül magas színvonalú zongorajátékot követel a fiatal művészektől.
 
Az évenkénti „Bécsi klasszikus zene“
mesterkurzus a zsűri ösztönzésére indult el és eddig kétszer került megrendezésre a bécsi Mozart-házban. Jövőre ez a mesterkurzus is Grácba kerül át.
 
Így minden érdeklődő versenyzőnek lehetősége van széleskörű és magas színvonalú betekintést nyerni a zongoraművek klasszikus előadásmódjába.
 Ezáltal a gráci zenei szintér új aspektusokra helyezi a hangsúlyt.